Magyarország nemzeti itala a pálinka

Szinte minden országnak van valamilyen hagyományosan elkészített itala. Magyarországon a pálinka terjedt el, sokszor még külföldre is szállítanak belőle. Az ára és az íze attól függően változik, hogy milyen gyümölcsöt választanak ki a párlathoz.

Bátran kimondhatjuk, hogy ma már szinte bármiből lehet pálinkát főzni, a legtipikusabb talán a szilva és a körte, de sokan szeretik az alma és cseresznye izét, vagy az epres változatot.

Az eredetvédettség miatt napjainkban csak hazánkban és négy másik osztrák tartományban lehet elkészíteni ezt a különleges égetett szeszt. Sokan összekeverik ugyan a Romániában készülő, hasonló nevű itallal, azonban az teljes más paraméterekkel rendelkezik.

Ha megkérdezzük a nagyszüleinket, akkor biztosan el fogják mesélni, hogy minden nap ledöntöttek egy kupicával, akár valami boldog, akár valami szomorú hír érte őket, ráadásul sokan otthon készítették el maguknak. A pálinka 37.5 fokos minimumtól egészen 86 fokosig kapható, fogyaszthatjuk szombati nagy ebédek után, de társaságban is.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás