Hogyan készül a csokoládé?

A csokoládékészítés rejtelmei

Napjainkban az egyik leginkább elterjedt édesség a csokoládé. Nagyon kevés ember létezik, aki nem szereti. Egy olyan termékről van szó, ami kakaótermékekből készül. Van fehér csoki, ami nem nagyon nevezhető csokoládénak, hisz nem tartalmaz kakaómasszát, ennek is köszönhető jellegzetes elefántcsont színe.

Az ismert jótékony hatások csak a jó minőségű étcsokoládéra jellemzőek. Nagyjából 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, idetartoznak a metil xontinok, a koffein és teobromin, hisztamin, szerotonin, triptofán, feniletilomin, tiramin és a magnézium. Honnan származik és miként készítik?

A botanikusok szerint, az ősi kakaófák nagy valószínűséggel a Dél-amerikai Amazonas és Orinoco völgyében nőttek évezredekkel ezelőtt. A készítését illetően körülbelül ugyanazt az eljárást használják, mint a kávébab pörkölésekor. A kakaóbabot szintén megpörkölik, hogy kinyerjék belőle a csokoládé teljes aromáját. Ezután feltörik és a benne lévő sötétbarna színű kakaómag-törmelék, a kakaó, valamint a csokoládé alapja.

Hasonló cikkek

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás