A Calvados különleges ital

Ennek a fantasztikus francia italnak a magyar megnevezése nem más, mint almapárlat vagy alma brandy. A Calvados igencsak régi hagyományokat őriz, hiszen az almapárlatokat már a középkorban is készítették. A hivatalos nevét azonban csak a XV. században kapta. Az elkészítéséhez különböző ízű normandiai almát használnak. Az almákból kinyert levet erjesztik, aztán lepárolják.

Ezután a karakteres nedűt nem kevesebb, mint 2 évig tölgyfahordóban érlelik. A Calvados magába foglalja a keserű, az édes és a savanyú ízvilágot. Mivel eredetvédett italról van szó, ezért kizárólag a normandiai almapárlatot nevezik így, más nem viselheti ezt a nevet. A törvényt, ami erről szól, 1942-ben hozták meg.

Érdekesség, hogy 1 l Calvados előállításához, mintegy 20-25 kg alma szükséges. Az italt 40-42 fokos variációban forgalmazzák, a francia szabályoknak megfelelően. Az éttermekben is gyakran fogyasztják, hiszen nagyban megkönnyíti a gyomor munkáját, a nehezebb fogások előtt vagy után. Ha egyszer kipróbálja, akkor biztos lehet abban, hogy az egyik kedvenc italává válik.

Hasonló cikkek

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás