Így gondozza tárhelye vezérlőpultját!

Doclernet

Sokszor a dedikált szerver kezelése nehézkes, mert parancs sorokkal történik. Azonban vannak már web alapú vezérlőpultok, sokkal könnyebbé téve a feladatokat, kifejezetten a dedikált szervereknél vagy a VPS-eknél. Ezek grafikai interfészeket tartalmaznak, amikkel nem csak egyszerű, de összetettebb feladatokat is elvégezhetünk kattintásokkal, parancsok begépelése helyett. Sokak számára, pláne a Unix és a Linux felhasználók körében ez kifejezetten áldás volt, másoknak viszont csak szükségtelen teher.

A Doclernet a legmodernebb vezérlőpultot biztosítja ügyfeleinek.

A vezérlőpultok nagyszerűek, pláne például a cPanel és a Plesk, amelyek az egész világon megtalálhatók szervereken. Ettől függetlenül olyan vezérlőpultra van szüksége, ami illeszkedik a szerver operációs rendszeréhez. Amelyik remekül működik Linux alatt, nem biztos, hogy kielégítő lesz egy Windows szerveren. A cPanel/WHM valószínűleg a legjobb egy Linux alapú dedikált szerverre, a Plesk 9.x Linux verziója is jó. Ezen felül az egyik elterjedt vezérlőpult a Linuxhoz a ServerCP. Windows Server 2003 Remote Desktop pedig népszerű a Windows felhasználók körében, valamint a Plesk 9.x Windows verziója.

Viszont az előnyök mellett ne feledkezzen meg a biztonsági kockázatokról sem, mivel itt egy web alapú admin elérhetőségről van szó a szerveréhez.

Néhány tipp, hogy a kényelem ne legyen teher:

  1. Mindig biztonságos kapcsolatot használjon. Létrehozhat saját SSL bizonyítványt így HTTPS-en keresztül éri el a vezérlőpultot.
  2. Olyan jelszót használjon, ami nem csak egyedüli, hanem ami tökéletesen különbözik a szerver gyökér jelszavától is.
  3. Sok vezérlőpulton keresztül rengeteg dolgot el tud végezni, de vannak olyan funkciók, amikre nincs szüksége. Ha lehet, akkor tiltsa le őket.
  4. Ahogy nem adná oda az SSH-t bárkinek, limitálja a felhasználó hozzáférést a vezérlőpult esetében is. Alkalmazottak, ügyfelek, vagy bárki más részére.
  5. A helyet is jól válassza meg. Habár a vezérlőpult létrejöttének egyik oka, hogy bárhonnan elérhető a szerver egy böngészőből, nem minden hely biztonságos. Leginkább a nyilvános helyek Wi-Fi kapcsolatai.

Ezeket betartva, a vezérlőpult nagyon jó szolgálatot tehet, helyettesitve a parancssorok eszközeit.