Az internet elterjedésével váltak népszerűvé az online könyvek

Online könyv, azaz e-book
Online könyv, azaz e-book

Egy jó regényt már nem csak nyomtatott formában olvashatunk el. Az internet megjelenése és elterjedése hozta magával az online könyvek megjelenését. Ezek valójában a digitális formátumú típusai a nyomtatott könyveknek.

Természetesen szükség van megfelelő e-book olvasó eszközre is, melynek akkora a kijelzője, hogy azon kényelmesen tudjuk olvasni az adott szöveget és megtekinteni az ábrákat és képeket.

Az internet megjelenésén túl a nagymértékű elterjedésük annak tudható be, hogy sokkal olcsóbban hozzájuk lehet jutni, mint egy nyomtatott könyvhöz, hiszen azoknak az árát növeli a nyomtatási költség is. Az online könyvek sokkal egyszerűbben terjeszthetőek, hiszen csak egy nagyobb méretű fájlból állnak, melyet akár e-mailben is könnyedén átküldhetünk bárkinek.

Nagyon sokan ki is szokták nyomtatni az e-bookokat, azonban így sokszor többe kerül, mintha megvásárolnánk a boltban. Erre akkor lehet szükség, amikor egy könyv kifejezetten csak elektronikus formátumban érhető el.

Az online könyveket platform független és platformfüggő formátumban tudjuk használni, melyek a következők: .txt, .pdf, .doc, HTML, .exe és .jar, melyek futtatható fájlok, illetve képi formátumúakat is találunk.

Az elektronikus könyvek megjelenése számos szerzői jogi kérdést is magával hozott, így nagyon sok író művét csak a megfelelő feltételek mellett lehet az internetről letölteni. Magyarországon is törvény szabályozza a szerzői jogon belül az online könyvek elérhetőségét.

A legnagyobb könyvtárakban már találunk olyan műveket, melyeket csak elektronikus könyv formájában tudunk olvasni.