A vastalanítás fontossága

Kútvizek vastalanítása
Kútvizek vastalanítása

A kutakból származó víz magas vas- és mangántartalma a víz rozsdás, barnás elszíneződését okozza, ami a vízkővel együtt nehezen eltávolítható, hiszen makacs lerakódásokat okoz az olyan vízzel érintkező felületeken, mint a vízvezetékek, csaptelepek, szaniterek.

Ha a vastalanítás nem történik meg időben, az ilyen közeg a baktériumok elszaporodásának tökéletes táptalajává válik. Könnyen belátható tehát, hogy a magas vastartalmú használati- és ivóvizek esetében, a vastalanítás mellett nyomós egészségügyi érvek szólnak, az esztétikai megfontolásokon túl.

Hazánkban az ivóvíz megengedett vastartalma 0,2 milligramm literenként, ezt az értéket sajnos szinte valamennyi természetes vizünk vastartalma messze meghaladja.

Azok a háztartások, amelyek fúrt kutakból nyerik ki a mindennapi használatra szolgáló vizet, fokozottan szembesülnek ezzel a problémával és számukra különösen ajánlott a vastalanítás, a megfelelő készülék segítségével. Egyszeri befektetéssel évtizedekig garantáltan tiszta, egészségügyi határérték alatti vastartalmú vizet fogyaszthatunk.