A hangoskönyvek nem csak látássérülteknek készülnek

Néhány szó a hangoskönyvről
Néhány szó a hangoskönyvről

Magyarországon az első felolvasott könyv 2002 környékén jelent meg. Mindig valamilyen nagyon ismert, kellemes hangú színész mondja szalagra a hangoskönyvet.

Tulajdonképpen az egész irodalmi mű egyetlen hanghordozón érhető el. Régebben kazetták formájában juthattunk hozzá, manapság azonban már szinte csak kizárólag CD-n kaphatóak és mp3 formátumban.

A hangoskönyv a vakok és a gyengénlátók számára jelenti a legnagyobb segítséget, hiszen így ők is elmélyedhetnek egy regény történetében vagy egy vers dallamos sorai között. Akik valamilyen olvasási nehézséggel küzdenek, számukra is kiváló megoldás egy ilyen terméknek a beszerezése. Az olvasás sok szabadidőt igényel, ezért egy hangoskönyv az elfoglalt emberek számára is kiváló lehetőséget jelent, hogy megismerjék a világirodalom legnagyobb műveit, regényeit, verseit és drámáit. Az idegennyelv-tanulásban is nagy szerep jut erre a dokumentum típusra. Az egyik leghatékonyabb módja egy nyelv tökéletes elsajátításának egy ilyen hangoskönyv használata.

Már nagyon sok webáruházban is hozzá tudunk jutni a könyveknek ilyen formátumához. Egyre több irodalmi alkotás érhető el, melyek között megtalálhatóak a legújabb bestsellerek, sláger könyvek is. Régebben még nehéz volt hozzájutni egy ilyen termékhez, azonban ma már az internet adta lehetőségeknek köszönhetően a magyaron kívül idegen nyelvűeket is tudunk vásárolni.

A legismertebb könyv felolvasók nagy tapasztalattal rendelkeznek és már több ezer órányi szöveget mondtak fel. Köztük említendő Szoboszlai Éva, Lukátsy Katalin, Virágh Tibor, Csákányi László és Terescsik Eszter neve.

Print Friendly, PDF & Email